Vepř - bez jater
Ty nerad játro? Jééé, no co se dá dělat... U mě si ale pošmákneš i na paštice, která vedle jater ani neležela, přesto je šťavnatá, plná vepřovýho masa a sádla - prostě paráda, která tě zklame snad jen v případě, že jsi vegan, či případně trpíš nechutenstvím nebo ztrátou čichu. Mám pro tebe hned několik druhů paštiky bez jater. A výhodou je, že se většinou dají krásně doplnit vokurkem od strejdy, čersvou zeleninou od souseda nebo čímkoli, na co máš zrovna chuť. Třeba meruňkovým kompotem.
Zbožňuju francouzský rilety - správně se to píše Rillettes a vyslovuje něco jako "rijet", Připravuju ho ve dvou variantách: klasika o čtyřech ingrediencích, případně varianta s vínem - každá jiná, přitom obě boží. Klasickou bůčkovku u mě pořídíš taky, ale teprve až ochutnáš variantu s chilli habaneros, poznáš, jak nudný a jednoduchý život jsi dosud prožíval. No a topinkovka - to je zase jedna z mých srdcovek, která tě zahřeje tak, že na mě budeš myslet až do božího kuropění.
Život není jenom játro. Ochutnej moje játruprostý pašitky a uvidíš, že i tohle má smysl!

Máš to rád pěkně na tvrdo? Tohle je velmi pikantní záležitost, kterou dělám z pečenýho bůčku bez kůže a z papriček habaneros. Znáš je - pomalá smrt zezadu je jistá, budeš ji...

Variace na francouzskou klasiku, při které na podlití vepřa švihnu místo vody skvělej a vyzkoušenej rýňák od místního vinaře a celý to pak doladím špetkou tymiánu. Pokud máš rád...