Vepřové
Jmenuju se Martin a vyrábím tyhle poctivé játrovky. Z vepřového masa, některé konkrétně třeba z bůčku, a z vepřových jater. Kombinace (pří)chutí a koření je vždycky promyšlená a vyzkoušená. Na rodině, kamarádech. Když šmakuje jim, dovolím si ji nabídnout i vám. Velmi oblíbená je třeba Švestka & Porto – játrovka s příjemně nasládlou chutí nebo Játrovka se slaninou – nejhrubší paštika s nejvyšším podílem jater.
Všechny paštiky z mé nabídky jsou bez lepku, laktózy a přidané chemie. Díky tomu je chuť opravdu poctivá a domácí. Aby v nich nemusela být žádná „éčka“, je nutné je skladovat v ledničce (2–10 °C). Ale na takové dobroty se v ní vždycky najde místo.
Vepřová paštika se včelím medem a něžnými tóny chilli. Výborná na topince, ale vychutnáte si ji také s krajícem čerstvého chleba. Vysoký obsah masa, bez lepku, bez chemie.
Játrovka. Nejhrubší paštika z naší nabídky, s nejvyšším poměrem jater, s pořádnými kousky masa a voňavé slaniny.
Sladké a slané? To je naše vepřová paštika s poctivou porcí brusinek. Nejlépe chutná na čerstvém celozrnném pečivu. Bez lepku, bez chemie.
Hrubá paštika z pečeného vepřového masa. Výborně chutná s krajícem čerstvého chleba. Vysoký obsah masa, bez lepku, bez chemie.
Velice oblíbená paštika s kousky křupavé slaniny a smažené cibule. Výborná na kmínovém chlebu. Vysoký podíl masa, bez lepku, bez chemie.
Vepřová paštika se sušenými švestkami s portským vínem. Vysoký obsah masa, bez lepku, bez chemie.
Paštika s vysokým obsahem vepřového masa a jater s pepřem a originální směsí koření. Nejlépe chutná s čerstvým pečivem, na topince s česnekem či opečeném toustu. Bez lepku, bez...
Pikantní masová směs z vepřového masa, zeleniny, rajského protlaku a chilli. Zkuste s opečeným toustem, na topinkce nebo s pekařskými tyčinkami. Tuhle chuť si zamilujete.
Od kusů masa po voňavou skleničku: Jak vyrábím vepřové paštiky
Ráno přivezou z rodinného řeznictví Steinhauser v Tišnově čerstvé maso. Ani je nedávám do lednice, rovnou nakrájím a podle receptury jej vložím buď do hrnce, nebo na pekáč. Mezitím si připravím zeleninu a další ingredience. Záleží na konkrétním receptu. Až je maso měkoučké, pomelu vše na elektrickém mlýnku a vymíchám do ideální konzistence. Paštiku potom šufánkem naplním do sklenic a v nich pasteruji. Následně celou várku vychladím, polepím etiketou a už jen čekám, až si paštiky objednáte nebo se pro ně zastavíte na farmářských trzích.
Jakého vepře bych vám doporučil vyzkoušet?
Masovo-játrová paštika s brusinkami – klasická vepřová paštika doplněná o celé plody brusinek. Nepoužívám brusinky doslazované rafinovaným cukrem, ale ovocnou šťávou (většinou z černého rybízu).
Vepř & pepř – nejpaštikovatější paštika, kterou vyrábím – prostě klasika. Pořádná, hrubá, přitom voňavá a šťavnatá. Chutí připomíná tu, kterou dělal náš řezník na zabíjačce.
Sušené rajče – budete ji buď milovat, nebo nenávidět. Ale za zkoušku rozhodně stojí. Je z ní cítit slunce, tanec horko a vzrušení. Miluji Španělsko a Itálii, miluji sušená rajčata, a proto jsem si neodpustil je zakomponovat do jedné z mých receptur. Chuť jsem doplnit o špetku rozmarýnu, který je výrazný a přidává paštice na exotičnosti.